Forum DS Centaur Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Strona Główna


DS Centaur Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
.::DS CENTAUR::.
Odpowiedz do tematu
Kozak102
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 09 Lis 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Winko z aroni jest super. mój tata robi co roku.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Jolanta102
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 21 Lis 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Polecam koktail:CZEKOLADOWO-MIODOWY Z WODKA
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady(3,5dag.)
4 lyzki cukru
1 1/2 szklanki wodki czystej
1 lyzka miodu

Cukier podgrzac w garnku na malym ogniu,az zrobi sie karmel.
Wlac 1/2 szklanki wrzacej wody,wymieszac,dodac miod i pokruszona czekolade.
Podgrzewac na malym ogniu,stale mieszajac,az wszystkie skladniki sie rozpuszcza.
Garnek zdjac z ognia,wlac wodke,zamieszac,podpalic plyn i natychmiast przykryc pokrywka.Goracy koktajl nalewac do filizanek,stale mieszajac.Gorzka czekolade mozna zastapic mleczna z dodatkiem 5 lyzek mleka skondensowanego nieslodzonego.
---------------
Skuteczna [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
balon
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 08 Gru 2014
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Na bogato widzę. Ktoś jeszcze ma jakieś fajne przepisy?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Patryko
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 09 Lut 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Grzaniec
Składniki - ilość porcji: 6

3/4 szkl. wody
3/4 szkl. cukru
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
10 goździków
750 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania
W rondelku połączyć wodę z cukrem i laską cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
Przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok do gotującej się wody. Wcisnąć goździki w zewnętrzną część skórki pomarańczy i wrzucić skórkę do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut aż uzyskamy gęstą mieszankę.
Wlać wino i gotować aż będzie parować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyciągnąć napikowane goździkami skórki pomarańczy. Podawać grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).
-----------------
Najlepsze [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
twojtyp
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 05 Mar 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Nalewka orzechowa

Składniki potrzebne do nastawienia nalewki orzechowej
0,5 l spirytusu
7 zielonych orzechów włoskich, najlepiej zebranych w okresie od początku lipca do pierwszych dni sierpnia, choć zwykle zaleca się zerwanie orzechów przed 20 lipca. Chodzi głównie o to, aby całe orzechy dało się łatwo pokroić przy pomocy noża.
Orzechówka Nalewka orzechowa

W drugim etapie produkcji nalewki potrzebne będzie:
o,5 l wody
200 g cukru

Robi się długo, ale efekt fantastyczny Surprised
Przygotowanie nalewki orzechowej jest bardzo proste i podzielone na dwa etapy.Pierwszy: posiekanie i zalanie spirytusem orzechy. Wstrząsnąć słojem. Słoik zamknąć i odstawić do szafki na 6 tygodni.

Drugi etap: alkohol odlać do osobnego naczynia i połączyć go z syropem cukrowym przygotowanym z wody i cukru.

Po kolejnych kilku tygodniachzlanie klarownego płynu i prawie rok czekania na to, aż wszystkie smaki i aromaty nalewki orzechowej odpowiednio się przegryzą i nalewka zyska pełną harmonię Smile

To zdecydowanie przepis dla cierpliwych osób – Powodzenia!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Judyta
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 10 Mar 2015
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Zdrowe jedzonko to pstrąg na parze.
Składniki:

80g płatu z pstrąga łososiowego
pieprz cytrynowy
przyprawa do ryb
3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej
150g warzywne trio mrożone
4 czarne oliwki

Sposób przygotowanie:
Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy z obu stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut. Po przyrządzeniu podajemy z kaszą gryczaną i pokrojonymi oliwkami.
Polecam smaczne i zdrowe.
--------------
[link widoczny dla zalogowanych] - regeneracja


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
tojastudent
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 22 Kwi 2015
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

A znacie kociołek Panoramiksa?
- pół litra spirytusu
- pół litra wódki
- 1 tani szampan rosyjski
- 1 pół litrowy energetyk
- 3 piwa (tańsze jakieś)
- sok dla smaku (dowolny ale ja proponuję wiśniowy lub malinowy, odradzam bananowy)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
salata
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 09 Cze 2015
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Przepisy sie przydały Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Przepisy kulinarne i parakulinarne
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 2 z 2  

  
  
 Odpowiedz do tematu